Balconul

”…Balconul celor de demult, cu dantelăriile lui negre, în contrast cu dantele alb-sidefii ale mătăsurilor de seară sau ale umbreluţelor, era spaţiul contemplaţiei pe verticală. El facilita o privire a reveriei şi a taclalelor la ceaiul serii, în dârele de fum subţire al ţigărilor lungi, purtate cu eleganţa gestului studiat, în care încheietura mâinii face palma să stea uşor lăsată spre spate. Exact la fel cum degetele atingeau uşor mânerul lăptos al ceştii de cafea de o strălucire incredibil de albă…Balcoanele lumii lor nu au fost niciodată închise. Balconul era un loc al suspendării privitorului, nu o anexă …Balconul a reprezentat diapazonul lumii lipsite de griji. Când văd porumbeii locuindu-le acum, am senzaţia că duc în bătăile lor de aripi, spirite ce nu se pot desprinde de aerul tare al serilor la balcon.” (Dumitru Agachi)
verona balcone di Giulietta
(Verona, balconul Julietei)
Spiritul analitic al lui Dumitru și inspirata sa postare mi-a trezit în memorie o altă reprezentare, mai romanțată, a BALCONULUI…balconul ca spațiu intim, al iubirii disperate, al pasiunii devorante, ”ungherul”, ar fi spus Eminescu, locul privilegiat, colțul, în care se consumă nu viața tihnită a cafelelor, ci CLIPA atât de dureroasă a nefericitei iubiri…
romeo-and-juliet-print-c10282861jpeg
Balconul unui ultim sărut grăbit, în devălmășia sentimentului…
Julia Marlowe & EH Sothern in Romeo & Juliet-The Bacony Scene-Photo-B&W_resized
… al aripilor vii, care înalță dincolo de orice: ”Aripile iubirii mă-nălțară/Nu-i zid să poată stânjeni iubirea. /Iubirea-ncearcă tot ce iartă firea/iubirii…” (Shakespeare, Romeo și Julieta)
Romeo-Juliet-1323-224
Balconul sărutat de îngeri: ”Ce strălucește-acolo oare?/Sunt zorile, și Julieta-i soare!” spune inima îndrăgostită…
RomVTE4(150)
Balconul, fiind un Prag, ascunde și separă totodată. Permite și cenzureză. Afirmă și neagă.
romeo-and-juliet1
Suspendat în iubirea lui, agățat de ea cu încăpățânare, îndrăgostitul își aruncă în abis întreaga ființă:
”E viața mea ce m-a strigat pe nume?/Ce argintiu de dulce-mi pare șoapta/Iubirii, ce se coboară lin, în noaptea, /Întunecată, dar senină, în auzul celui/Ce-ascultă muzica-i divină…”
romeo-and-juliet-act-ii-scene-ii-the-famous-balcony-scene
Balconul privește, ochii lui surâd…
juliet

3 răspunsuri la „Balconul

  1. @Elena & Dumitru,
    un subiect de exceptie. Etimologic vine din persana, bālkāneh sau pālkāneh. Traditional era singul loc in care femeile se puteau „afisa” neinsotite. A intrat in arhitectura Europeana prin Califatul Islamic al Cordobei. Este un loc extraordinar si a jucat un rol de exceptie in istoria intrigilor politice. Subiect extrem de interesant, ar fi interesant sa vedem corelatia intre balconul orasenesc si prispa traditionala 🙂

  2. si daca tot „bat capul” cel mai vechi balcon din Europa se afla in Italia este numita „Terasa lui Domitzian” si se afla in piata forumului lui Traian exact vizavi de vestita lui Columna 🙂

Lasă un comentariu