Fiziologia provinţialului

Sigur, provinţialul nu mai e mare, încotoşmănat şi transpirat cum îl prezintă Negruzzi. Sau, dacă e, totuşi, mare, încotoşmănat şi transpirat, nu asta deranjează neapărat.
goya capriciu 54
Mirosul de provincial e altul, mai subtil şi e în relaţie cu frica. Provincialul e, în primul rând, fricos! Gura lumii e pentru el mai rea decât un cancer sau un cutremur de magnitudine 7. Ca să-şi gasească un sens pentru viaţa lui, de altminteri purtată fără vreo noimă anume, provincialul SE TEME. Se teme de şefii imediaţi, se teme de subalterni, că-l sapă, se teme de şeful de la partid, că nu-l mai pune pe liste, se teme de nevastă, că ţipă, se teme de colegi, că-l toarnă… Indiferent care e sursa temerilor sale, provincialul nu va reuşi să o depăşească.
Astfel, se naşte pentru a se teme şi se teme să renască. Nimic din ce e firesc nu-l atinge. Nici furculiţa nu o ţine firesc, nici vorba nu-i este firească, nici privirea nu-i e cercetătoare firesc, nici măcar fumul ţigării nu iese în sus firesc.
Astfel dotat, provincialul poate sa pară inofensiv şi chiar simpatic. Mereu încurcat în propria-i teamă, va avea şi dorinţa de a şi-o depăşi. De aceea, lucrul pe care el îl ştie a-l face cel mai bine e Răul. A observat că, făcând rău, se mai despovărează de ale lui. Şi apoi, răul e plăcut, dă senzaţia puterii şi plenitudinea care lipseşte ideii. Răul înlocuieşte vidul lăuntric şi transfigurează viaţa care, astfel, e mai suportabilă.

19 răspunsuri la „Fiziologia provinţialului

 1. „LA MULŢI ANI !” Elena şi Domnul să-ţi împlinească vrerile.

  Ai vorbit cu multă căldură despre dans.

  TRANDAFIRI ŞI DANS:

 2. La multi ani! Multa sanatate, Dumnezeu sa va aiba in grija impreuna cu toata familia. Va imbratisez si va doresc numai bine, veti avea mereu admiratia si respectul meu.

 3. Elena,

  cred ca provincialismul e si o stare a societatii noastre, in general.
  O stare in care, intr-adevar, teama si marginalizarea sunt generatoare de rau. Până şi binele, când se face, se face rau…

  Constientizarea insa, e drumul de iesire…

 4. Elena,

  cu drag şi preţuire. Te aşteaptă şi la Bibliofyl un clip furumos.Este la ultima postare.
  Mi-ai face o mare bucurie dacă ai înlocui acel „dvs” protocolar.

 5. Eu sunt de regulă transpirat, dar nu din pricină că aş suferi de complexul provincialului (geografic vorbind). Altfel, năduşit ori ba, lumina lăuntrică a alungat vidul ce caută să se insinueze…

 6. Eu am spus „La mulţi ani” mai de dimineaţă, aşa că mă pot gândi şi la „provincial”. Cred că e o stare de fapt care ţine de structura fiecăruia. Te naşti om de rând şi eventual de doi bani şi rămâi aşa chiar dacă trăieşti în buricul Capitalei, sau poţi avea distincţie şi coloană vertebrală dacă eşti un ţăran cu carte puţină, ce trăieşte într-un sat izolat din judeţul nostru uitat de lume (am şi exemple!!!). Frica îi caracterizează, de obicei, pe oamenii mărunţi, care avansează anevoios în carieră şi care depind de tot felul de superiori în faţa cărora s-au învăţat să facă sluj. Am mai spus că suntem o naţie de un servilism balcanic absolut supărător, regulă valabilă pentru cei mai mulţi dintre români, luaţi „pe felii”. Ne este frică, nu gândim singuri, nu facem un pas de capul nostru ca să nu greşim, Doamne fereşte. Şi uite-aşa ni se aplatizează circumvoluţiunile şi nu mai distingem binele de rău, frumosul de urât ş.a.m.d. Eu nu mi-am dorit niciodată să fiu un personaj „pleasant”, dacă e să citez din „Strada Hanovra” şi de aceea fac alergie la slugărnicie, provincialism, incapacitatea de a lua decizii pe cont propriu şi multe altele, în ton… Ce e drept, abaterea de la reguli nu e una menită să-ţi atragă simpatii, dar e o formulă care te ajută să te simţi bine în propria piele şi asta contează mult mai mult…

 7. Nora,Fini,Carmen, Teofil, Vania, Anamaria! Va multumesc! Apreciez prietenia voastra! E placut sa o simti! la multi si mai buni ani tuturor!

 8. La multi ani Elena! Tot binele si toata iubirea din lume!
  😆
  Ingerasii sa te aiba in paza!
  Un tango si un trandafir! 🙂

 9. Pana la urma , nu doar in somnul provinciei se nasc monstri . Provincialii , asa cum frumos i-ai descris , sint atat de raspanditi peste tot , incat de mult nu ne mai miram cand ii vedem cocotati si facandu-ne cu ochiul din cele mai neasteptate si mai inalte functii .
  Subscriu si la parerea lui Carmen .Si eu am gasit in peregrinarile mele , prin cele mai indepartate sate , oameni care pot usor castiga respectul oricui .
  Dar pentru ca am descoperit ceva mai tarziu ca azi e ziua ta , da-mi voie sa-ti urez multa sanatate si sa fii fericita alaturi de toti ai tai.
  La multi ani !

 10. La multi ani! intirziati si din partea «adormitilor» din Montreal 🙂 . Apropo de provincialism, am cunoscut aici, in Montreal, la putin timp dupa ce am venit incoace, o familie de romani fugiti de pe vremea comunismului. Boieri adevarati. De ea stiu ca era fata de general, ca ai ei parinti aveau casa la Sinaia, desigur, confiscata de comunisti.Ea era medic de profesie, dar comunistii ii interzoisesera sa mai practice medicina. Au obtinut cu greu o viza pentru Ungaria, si de acolo Franta, apoi Canada. Ne-au invitat o data la masa. In doua cuvinte: eleganta si simplitate. Vorba lui Mihai: boierul tot boier, fie acolo, fie aici, iar glanetasul… tot glanetas ramine, oriunde s-ar duce, orice ar spune ori ar face si orice pretentii ar avea.

 11. Provincialism, înstrăinare,… de sine, de Dumnezeu, este aşezarea omului a-normal, atunci când norma e sfinţenia. Iartă, am gândit altfel, ca de început… dar a ieşit aşa. Urarea însă, nădăjduiesc, va rotunji clipa: bine, şi numai bine, în tot ce ţi se va întâmpla în continuarea vieţii tale, Elena!

 12. Pana la urma, lipsa de armonie cu divinitatea naste monstri!
  Va multumesc pentru urari si pentru vizita, Ioan!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s