Château de Gaasbeek, Belgique

Compania de teatru colectiv WildWorks din UK face din clădirile pe care le vizează entități vii. Ideea de muzeu interactiv e o cucerire destul de veche în muzeistică, dar în puține muzee am văzut-o aplicată inteligent și estetic valabil.

Este cazul cu acest castel de secol XIII din Belgia, aflat la 30 min de Bruxelles, în zona flamandă. Actorii au intervievat diverse peroane din zonă, au cercetat istoria neguroasă a castelului, apoi au imaginat instalații, au compus muzică și poezie pentru fundalul sonor, care te invadează de peste tot, din difuzoare montate până și în hrube. Evident, o muzică superbă, de operă, cu efecte speciale din estetica groazei.

Pe scurt, castelul a devenit un spațiu misterios, plin de șoapte, lumină filtrată și muzică celestă, ce dezvăluie legende triste, violente, dar și pline de un umor negru de bună calitate. Încăperile au primit denumiri poetice, poeme se rostesc în difuzoare, chiar și în curte. Întreg castelul e un organism viu, cântă, dansează, emite lumină colorată și multe surprize.

???????????????????????????????

Stafiile sunt personajele cele mai vizibile. Ele cutreiera întreg castelul, prezența în ”Capela Destinului”, în ”Camera Falselor Regrete” sau în ”camera Marii Dureri” este marcată prin costume de teatru, așezate pe manechine fără cap, aluzie la personajele care au sfârșit astfel, în istoria zbuciumată a castelului.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Galeria Timpului Decalat conține o frumoasă colecție de ceasuri și o instalație fantezistă, alcătuire de oglinzi și aparate de măsurat timpul ingrat.

 

???????????????????????????????

???????????????????????????????

”Casa lui Egmont” (unul dintre proprietarii castelului) este o criptă, plină de flori uscate, presărate peste tot, iar alcovul imaginează ”fioroasele tragedii din dormitor”.

 

Camera Viselor Utopice este acoperită în întregime cu draperii grele, tapiserii enorme cu scene din Evul Mediu.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Cea mai spectaculoasă este însă Camera de Reflecție a lui Paul, cu instalația ei cu stafii si un pat de tortură suspendat, imaginând tortura Ființei Gânditoare. Pe jos, pe un cadru de pânză albă, proiecții cu versuri și video.

 

???????????????????????????????

Expoziția este până la finele lui iunie și pune mintea la lucru!

Foto: Agachi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s