Probota Răreșoaiei

Și chiar dacă ar fi doar o legendă, anume că Petru Rareș e fiul iubirii nebune dintre Ștefan cel Mare și ”Răreșoaia”, și ar fi minunat, atâta timp cât acest fiu a făcut, ca și taică-său, O MINUNE! Minunile se întâmplă (rar!) te miri cum și te miri unde… Când apar, ca rezultat al unor iubiri răzlețe, cu atât mai frumos este!

Am fost la Probota de două ori. Aș fi mers, ca la Voroneț, sau ca la Putna, sau ca la Mănăstirea Humor …de multe, multe, multe ori! DAR NU SE POATE! In acest stat nemernic, UITE CĂ NU SE POATE! Dacă mai vrei să ai mașină, trebuie să te sacrifici! Și nu o faci tare des; altfel, nu o mai ai! Sensul ”pelerinajului” la români este să mai ai /sau nu/…  mașina!!! (Dumnezeule!!!)

Acum mulți ani, îmi amintesc, același ”eveniment”: săriseră capacele de la roți! Am oprit să le colectăm! Anul acesta nu au sărit pentru că erau prinse cu… un plastic…

În loc să vorbesc despre PROBOTA, despre minunea minunilor, eu vorbesc despre riscurile de a merge acolo! Dar așa și este: am regăsit o mănăstire SUPERBĂ, superbissimă!!! Un TEMPLU, un SANCTUAR, O IDEE! Orice entitate STRĂINĂ NOUĂ, celor de pe Terra, ar amuți , când ar vedea-o! Dar, NOI, NU!! Noi…cu barul ”cultural” alături, lipit de o …MINUNE!

00

1

3

4

5

6

7

8

9

9 b

10

12

…când te simți agresat de FRUMOS, CE FACI?

© Elena Agachi

 

2 răspunsuri la „Probota Răreșoaiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s