Ilustrate din Louvain

Louvain (în neerlandeză Leuven) , frumosul oraș flamand, este mândria universitară a Belgiei . După o incursiune oarecum descurajantă, la Anvers (în sensul că eu îmi construiesc o lume interioară prin intermediul clădirilor, ori, la Anvers, clădirile sunt o catastrofă în dizarmonie), aveam inima strânsă, înainte de a intra în Louvain. Și totuși!!!

Atmosfera este aceea NORMALĂ , caldă, pe care orice om din Est și-o dorește. În fond, NORMALITATEA e punctul nostru slab. Oameni care, deși au problemele lor, îți zâmbesc pe stradă, mașini care opresc numai dacă te văd că aștepți să traversezi, vânzătoare politicoase care-ți dau binețe indiferent dacă vrei să cumperi ceva sau nu, vecini pe care nu i-ai văzut niciodată și care te salută, când treci pe lângă ei, oameni cu care te vezi seara , când plimbi câinele și care îți zâmbesc în sensul: ”Ce câine frumos!”, le spui ”Bonjour!” și treci mai departe, nu se uită nimeni în urma ta, nu-i interesează.  Apoi natura întreagă, flori , flori de nenumărate specii, răsădite, aruncate peste tot… Cei din LUMEA NORMALĂ consideră că totul e … normal! Nu se scandalizează de nimic, nu se uită în curtea vecinului, de aceea, pentru majoritatea dintre ei nu există invidii, nu există ”să moară capra ta!”. Laude? fandoseli? La ce bun??? Copilul meu e student! Bravo! Așa, și? Mi-am luat o mașină nouă! Da? Și? Altceva? Politicienii sunt corupți! A, asta e peste tot! Să trecem! Cum te simți? Ce mai spui? Cum e la voi? Astea sunt întrebările frecvente… O lume NORMALĂ!

Reclame

Un răspuns la „Ilustrate din Louvain

 1. dupa ceva timp petrecut in lumea astalalta, sa iti prezint altfel lucrurile, din interior.
  Asa cum ai spus, nimeni nu se uita dupa tine, nimeni nu iti face observatie din senin. Dar vei primi scrisoare la usa de la vecini/proprietar/administratia cladirii/primarie,sau politia trimisa de vecini , amenda pt ca: „gunoiul nu a fost sortat bine”, „rufele le-ai expus in balcon”, „ai un pachet in plus in balcon”, „cainele ti-a latrat in noapte”, „cineva a vazut ca aveti caiine agresat”, „ca umbli in tocuri la 6dimineata” etc.
  Regulile sunt stricte, f. stricte, si orice deviatie in dulcele stil romanesc este crunt platita (gunoiul netriat inseamna o factura in plus catre primarie de 100 euro, apa consumata peste un anumit nivel va creste pretul la factura la cativa euro pe mcub, etc). Eu inca nu am patit-o :D, dar cunosc cativa romani care se plang de asta.
  Am intrebat pe cineva care are caine, si i-a murit, daca vor adopta altul. A zis ca nu: e f. scump, si responsabilitatea e f. mare.
  Am intrebat ce inseamna casa cu personalitate. Dincolo de imaginea caselor vechi, de caramida, inseamna f. mult respect pt stilul vechi. Chiar in defavoarea confortului locuitului in ea. Si asta costa, pretul e scump.

  Dar dincolo de raceala (cunoscuta/vizibila) flamanda, consider ca sunt f. amabili si implicati in viata sociala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s