Căsuța din povești

O căutam de mult, văzusem chiar multe, dar aceasta de care vorbesc, mi s-a părut cu totul specială. Nu e o ”căsuță” în sensul mărimii, e chiar o casă în toată firea, însă atmosfera pe care o degajă, starea de NORMALITATE, armonioasa conviețuire cu restul caselor din jurul ei, ferestrele mici, cu cadrate din sticlă făcută manual, mansarda pe ale cărei uși trebuie să te apleci ca să poți intra, în fine, liniștea pe care o poți fura dacă nu intri cumva acolo cu un grup, toate indică un spațiu la care poate că ai visat o viață și care ți se potrivește și te împlinește…

Undeva, pe un perete, un orologiu e înțepenit, așa cum Timpul însuși e cu totul înțepenit acolo.

Câteva lucruri, puține, așa cum s-au mai păstrat, fac dovada trecerii unor umbre plăpânde prin camerele minuscule, urme de pași pe praguri învechite, picturi făcute pe ușile pitice, uși în uși, o excelentă punere în abis a intrândului, marcă a devenirii; ușa deschide o lume și închide alta, dar, aici, odată ce ai închis o ușă, pictura de pe ea te aruncă în ILUZIE, te îndeamnă la alt spațiu, la imaginație, iar casa însăși e o casă a ușilor perpetuu deschise,  casa aceasta pe care am visat-o .

Într-un colț, un Christ întristat pe Crucea lui privește etern fereastra mică in care se reflectă un Cer tot mai tăcut…

Soba din teracotă e și ea înțepenită de uitare și figurinele privesc undeva departe, silueta subțire a unei bătrâne cu ochi mari, profunzi.

Și toată acestă ”înțepenire” denotă doar că Timpul a luat cu el, de aici, din acestă casă, un creator enorm: ALBRECHT DURER.

Căsuța din povești respiră încă aerul proaspăt al Nurembergului, ea însăși de o prospețime încremenită.

Foto: Elena si Andra Agachi

Un răspuns la „Căsuța din povești

  1. Foarte frumos s-a păstrat (și restaurat) casa din povești în care se păstrează atîtea ”cutiuțe” din povestea timpului. Ușa pictată mi-a amintit de ”coloana” lui Horia Bernea. Și o notație ”personală”: astăzi ne-am gîndit amindoi la trecere, ”simbolizind”-o în maniere diferite…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s