Omul cel mic (gând păgân)

Un ”analist” spunea, la Tv, că, în Occident, omul se teme de Dumnezeu pentru ca, vezi, Doamne, catedralele lor sunt enorme și predispun la teamă. În consecință, la noi, omul nu se mai teme (nici )de Dumnezeu, mănăstirile noastre fiind așa de mici. Evident, acest tip de logică nu merită oboseala unei analize.

Catedralele sunt mereu GOALE. Când și când, cu prilejul vreunui concert sau al vreunui eveniment mai degrabă profan decât sacru, catedralele devin neîncăpătoare. În rest, sunt goale și reci, intră doar turiștii să le vadă.

Dumnezeu a fost izgonit din catedrale, au rămas statuetele admirabil sculptate, ghizi plictisiți dau explicații pe care nimeni nu le aude. Admirăm măiestria OMULUI, nu știu dacă Dumnezeu o admiră.  Cred ca e mai multă dumnezeire într- o sala de expoziție sau într-o casă de la țară.

Omul e mic, strivit de zidurile din jurul lui, pe care și le construiește deliberat, nu de zidurile catedralelor.

Namur, Belgia, Cathédrale Saint-Aubain, sec XVIII (foto: Dumitru)

Anunțuri

2 răspunsuri la „Omul cel mic (gând păgân)

  1. Ai dreptate, Andreea…Omul isi cosntuieste propriile ziduri. Cu citeva zile inainte de a pleca din tara, duhovnicul nostru, un calugar de la manastirea Sf Ioan din Suceava mi-a spus, raspunzind temerilor mele” De ce ti-e frica? Dumnezeu e peste tot” . Cu aceste vorbe in suflet am urcat in avion, si da, am aflat ca Dumnezeu e peste tot atunci cind tu il ai in tine. Mai intru din cind in cind aici in catedrale sau in biserici impunatoare. Sint mai mereu goale, cum spui. Mi-e mereu dor de bisericuta de lemn din satul bunicii, unde enoriasii abia incapeau duminicile. Si iertate sa-mi fie cuvintele, parca in bisericuta aceea Dumnezeu e mai „peste tot” decit in alte parti…

  2. Pingback: Vedere de alb « Gabriela Savitsky·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s