Fotografia

(Imagine source: GABRIEL PACHECO)
Își trase haina și ieși. Dincolo de case, la orizont, o jumătate de soare își făcea loc în silă; aș putea să mă grăbesc, își spuse, nu am nici cea mai mică orientare și ziua ține doar 3 ore, atât mai e până la Întâlnirea din Labirint.
Ciorile se așezaseră pe copaci, fructe negre ale unui Destin ambiguu, grele și aiuritor de urâte. Crengile se aplecaseră de greutatea lor cenușie și vremea se curbase înspre frig. Doar ciorile se mai simt în largul lor, își zâmbi amar, doar ele încă nu-s supravegheate, deși…poate că inventaseră camere de supraveghere și pentru ciori, ca să vadă cu cât a sporit numărul lor, câte au sfârșit în ger, cu picioarele arse și răsucite, câte s-au mai născut și de ce. Poate că și ele trebuie marcate cumva, cu o eticheta violetă sau portocalie, culoarea aceea sinistră, a morții, pe care o vedea pe toate clădirile construite de ei, și erau multe, desigur, pentru că numai ei și clienții lor mai puteau construi, celelalte firme dăduseră pe rând faliment așa încât, ori erai ca ei, ori trebuia să pleci.
Să pleci…auzise de atâtea ori placa asta cu plecatul, de se săturase. Aproape toți cei care mai păstrau speranța ca pe un sâmbure de nucă, în înveliș amar, aproape toți plecaseră, așa că rămăseseră bătrânii, ciorile și morții. Rămașii erau de-ai lor, portocalii sau violeți, nu mai discernea exact, temându-se să îmbrace orice altă culoare, nu cumva să fie arestați pe stradă; nici măcar cei din Mișcarea de Rezistență nu mai îndrăzneau să se îmbrace altfel decât cu niște hanorace groase, violacee spre gri, dar erau tot mai puțini și aceștia, tot mai puțini și mai bolnavi. Mișcarea de rezistență devenise un fel de club al bolnavilor de plămâni, atât de mult stătuseră în frig, toți tușeau și scuipau sânge, spre deliciul știriștilor.
Ieși din oraș și o luă spre groapa de gunoi, departe, lângă o pădure sinistră, care mai păstra urmele de șenile și trunchiurile de copaci, rupte și scobite, ca niște carii, ce fuseseră distruse în ultima aplicație, aceea cu scutul antirachetă, care se dovedise a fi o intoxicație de presă în umbra căreia afaceri enorme cu armament se derulau. Distruseseră, totuși, pădurea, ca sa se dea impresia că se lucrează, soldați vineții se jucară de-a hoții cu tancurile printre copaci.
Dincolo de Groapă, intrarea în Labirint era marcată de un stejar odată uriaș, din care rămăseseră niște ramuri mai degrabă descărnate, ca o amenințare. Labirintul însuși nu mai era decât o grămadă de arbori pitici, din care copiii fără adăpost rupseseră crengi pentru a-și face foc. Întâlnea pe cineva care-i promisese un bilet de plecare, dar se îndoia că va veni. Dealtminteri, se simțea tot mai obosit, tot mai slab, barba nerasă îi dădea un aer suspect. Poate că nu e o idee tocmai bună să plec, își spuse, poate că ar trebui să mai aștept până la vară, să plec în timpul Marii Sărbători Portocalii, singura, de altminteri, care mai era în calendarul bisericesc, și care se termina cu o paradă enormă, poate că atunci ar fi mai bine, când toți se precipită să meargă la paradă, apoi , desigur, urmează nesfârșitul chin de a sta la coada pentru fasole cu ciolan; dacă ai vrea să pleci, ești arestat că nu apreciezi mâncarea Partidului, dacă stai la coadă, e foarte probabil să mori de inimă. Da, își spuse, nu cred că e tocmai bine să plec încă…
Își îndreptă spatele și-și aprinse ultima țigară, scoasă pe jumătate scuturată din pachetul jerpelit de ”Naționale”.
Din față, de undeva din inima Labirintului, auzi un țăcănit de la aparatul foto…
(Elena Agachi, fragment din culegerea de proză scurtă, pe care o pregătesc pentru tipar.)

Un răspuns la „Fotografia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s