Epilog la ”festivalurile” de la Botoșani

Cu siguranță, orașul acesta are în venele lui și altceva decât kileri de câini nevinovați: o teribilă dorință, printre câțiva tineri, de la toate liceele, de a se rupe din anonimat și de a se cufunda în cultură. Cei mari însă uită, deseori, obiectivul suprem (tânărul, condiția sa!) și diluează, în interminabile dispute, entuziasmul și frumusețea gestului lor.
Aș vrea să spun că, personal, apreciez toate trupele de teatru din liceele orașului și chiar mă bucur că tinerii actori-pedagogi își dau silința să-i atragă spre teatru, să-i pună să iasă din viața acesta cât de poate de ternă, pe care o vor regăsi, la capătul drumului.
În ce privește Drama Club, aș dori să remarc enorma seriozitate pe care, în timp, liderii lor și ei înșiși au depus-o. Un spectacol e un spectacol! Noi nu facem spectacole pentru o anumită vârstă. Ci incercăm să facem, pur și simplu, spectacol. O să schimbăm, evident, abordarea. A merge la un festival la care juriul este ales într-un anumit fel, același, pentru noi, de ani buni, e obositor. De ceva timp tot încercăm noi formule. Consider cu maximă seriozitate spusele lui Carmen Moraru:
”Diplomele nu înseamnă NIMIC, bucuria voastră de a juca şi încântarea celor ce vă descoperă valorează infinit mai mult.
Puteţi merge mai departe în momentul în care vă puteţi desprinde din tipare – fie ele şi ale unor festivaluri locale. Şi când sunteţi, mereu, în căutarea a „altceva”. Cine ştie, poate şi a „inocenţei pierdute”.
Cu alte cuvinte, ofer servicii de consiliere în domeniu, absolut gratuite. Cred că aveţi o trupă care merită aplauze şi care are puterea să intre în familia celor care încearcă să reîntoarcă publicul larg cu faţa spre teatru. Jucaţi şi pentru alţii, nu mereu pentru aceiaşi oameni şi lucrurile se vor schimba. Sigur în bine.”
(Citeșet restul articolului AICI!)
Nu vreau acum să mai spun nimic, deși o analiză a spectacolului s-ar impune. Am ales dintre fotografiile lui Răzvan Chirilă câteva și le public aici. Îți mulțumim, Răzvan, că ai fost din nou alături de Drama!

”Opera de trei parale” a lui Brecht vorbește despre o societate de trei parale, despre o iubire de trei parale, despre gangsteri de trei parale, despre valori de exact trei parale.E un spectacol care nu lasă mintea să adoarmă.E un spectacol în care, preț de o jumătate de oră ești de partea criminalului, atât de simpatic este, pentru ca, la final, un gest, o împușcătură, să te scoată din extaz, să-ți aducă aminte că nu e firească atitudinea ta… că, undeva, pe traseu, te-ai rătăcit. Opera de trei parale e un spectacol despre rătăcirile noastre și, din păcate, despre viața noastră de azi, plină de cocote, de criminali, de cerșetori prefăcuți, de mizerie umană, în genere.

Și dacă asta apare pe scenă, evident, auzim reproșuri, cum că nu ar fi un spectacol pentru tineri (!!!!), cum că e prea complicat, greu de încadrat, și, la urma urmei, dacă altele sunt mai adecvate vârstei, și dacă sunt și de la liceul care trebuie, de ce să nu alegem cum trebuie??

Reclame

5 răspunsuri la „Epilog la ”festivalurile” de la Botoșani

  1. bai deci… fotografiile sunt absolut bestiale! Marca Razvan Chirila cu adevarat!! Multumim Razvane!

  2. vestile acestea, despre copii implicati in cultura cu tot sufletul, imi aduc echilibru interior. fotografiile sunt intr-adevar minunate.

  3. CT, multumim! Poate ne inviti la tine sa vezi si spectacolul!!!
    Oricum, anul trecut, cand am pus pe scena ”Croitorul” de Mrozek, am luat cu chiu cu vai un binemeritat trofeu la festivalul asta de 3 parale… si, ce crezi? A fost o miscare de protest a celor care considerau, y compris, sa ia tot! Aproape ne-am simtit vinovati!! A fost o miscare de protest, a lor… E gretzos tot ce e in legatura cu naravurile romanilor. Toate meritele ne-au fost recunoscute mai cu seama IN AFARA!!!
    Mentionez CA NU M-AM INSCRIS LA GRADATIE DE MERIT DOAR CA SA NU SE CREADA CA FAC EU E PENTRU BANI!!!

  4. Voi vorbi la Centrul Cultural si poate, cu bunavointa autoritatilor locale vom organiza ceva. Sunt convins ca meritati mult mai mult.

  5. Super…ne deplasam la Sinaia, la inceputul lui Iunie. Am putea sa ne abatem dupa festivalul de acolo. Pentru date concrete, trecem pe mail!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s