Spaima ne familiarizează cu moartea


(Pictura de Alberto Savinio, Souvenir d’un monde disparu, 1928, sursa: AICI)
În zile ca acestea, pe care ne-a fost dat să le traversăm, privind fără să mai pot reacționa normal, dezastrul din Japonia, mă duc spre lectură, ca spre un liman, mă opresc la studiile despre moarte ale lui Mircea Eliade. Analizând o carte a lui Ion Biberi (Thanatos, Ed. Fundației pentru Literatură și Artă „Regele Carol II”, 1936), Eliade remarcă extraordinarul rol terapeutic pe care îl are, în anumite cazuri, FRICA , grandoarea acestui salt viu în moarte, cum o numește Eliade.
Iată selecția lui Eliade din Biberi:
Anulând timpul, rupând zidurile de apărare (sociale, morale, spirituale), spaima îngăduie intuirea morții. E singura cale de cunoaștere imediată, nemijlocită și neretorizată a sfârșitului individual. (p. 109)
Spaima reintegrează, prin cunoașterea morții, pe om în cosmos.(p.110)
Spaima e, deci, răsunetul sufletesc al periclitării funcțiunilor esențiale ale vieții. (p.125)
Spaima reprezintă prima și cea mai adevărată fereastră de cunoaștere a vieții în adâncime și, în același timp, mijlocul de intuire directă a realității morții. (p.129)

Eliade polemizează cu Biberi, considerând că problematica morții, astfel pusă, lipsită de cea a renașterii, nu duce nicăieri. Eliade e mai senin, dator cunoașterii miturilor și religiilor primitive, în care moartea în sine nu există ca final absolut, ci ca renaștere în alt plan.
(Mircea Eliade, Arta de a muri, culegere de texte editate de Magda și Petru Ursache, Ed. Moldova, Iași, 1993, cap. O carte despre moarte, pp. 37-43)

(A. Savinio, Râul)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s