Vrajitorul sticlei: Ioan Nemţoi

Pentru că vorbeam de dorohoieni şi de talentul lor formidabil, m-am gândit să vi-l amintesc şi pe vrăjitorul Ioan Nemţoi, născut într-o comună de lângă Dorohoi, Botoşani.

Dorohoiul a fost renumit pentru Fabrica sa de sticlă. Din păcate, statul acesta care dă pe de lături de inteligent ce e, a făcut cumva şi respectiva fabrică s-a închis, asemeni multora , adică FĂRĂ SENS (NU CĂ AŞ FI VREO NOSTALGICĂ A VREMURILOR APUSE CEAUŞISTE, dar trebuia păstrat ce renta!!!).

Găsesc pe un site monden (!!!) câteva date despre Nemţoi:

„Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai prolifici creatori europeni cu o evoluţie remarcabilă atât în domeniul sticlei decorative cât şi în cel al sticlei monumentale. Arta sa este cunoscută în special pentru folosirea sticlei la scală monumentală şi pentru combinaţiile de culori vii şi suprafeţe de sticlă asemănătoare cu gheaţa. În afară de aceste minunate forme şi culori, Nemţoi este apreciat, de asemenea, pentru abordarea conceptuală a sticlei, pentru toate expoziţiile sale majore, cum ar fi Water & Fire, My Extravaganza, reprezentând un efort al misiunii sale de interpretare personală a lumii.

Cel mai ambiţios şi mare proiect al sau este acela de a deschide o Academie Internaţională de Sticlă în oraşul său natal, Dorohoi, unde tineri artişti-sticlari din toată lumea să poată veni şi lucra sub îndrumarea sa.

„Ioan Nemţoi este un artist care lucrează cu sticla. În linii mari, opera sa poate fi împărţită în două categorii: una în care lucrările au un rol funcţional şi/sau decorativ şi cealaltă care aparţine artei în aceeaşi măsură în care lucrările din acest grup sunt lipsite de telos (cauză finală sau scop); acestea există ca artă al cărei singur scop este (conform respectatei tradiţii a artelor) de o oferi plăcere estetică.” Nemţoi red, Sanda Miller, Revista 22, 14 Septembrie 2004

„Sticla sa combină în mod liber simbolul cu abstractul, formele arhetipale cu cele neconvenţionale, culoarea şi transparenţa, într-un limbaj care transformă o artă veche considerată “minoră” într-un mijloc de expresie modern şi flexibil aflat la confluenţa dintre sculptură, instalaţie şi intervenţii ale mediului.” Arta din sticlă – arhitectură şi complexitate, Simona Nastac, Arhitext, Ianuarie, 2004

„Una dintre calităţile frapante ale sticlei artistului roman Ioan Nemţoi este diversitatea. Obiectele sale şi modul în care alege să le prezinte sunt complexe şi pot induce în eroare.” Numeroasele feţe ale sticlei lui Ioan Nemţoi, Catalogul Glasskunstbeurs Leerdam

Galeria Nemţoi nu este doar primul spaţiu de artă contemporan care prezintă în exclusivitate lucrările din sticlă ale artistului sticlar Ioan Nemţoi, ci şi prima galerie de sticlă din România. Cu mai bine de 15 ani de experienţă în domeniu, numeroase participări la expoziţii şi târguri de artă internaţionale precum şi o mulţime de lucrări prezente în galerii private sau în muzee de sticlă, Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti de sticlă contemporani, fiind apreciat atât pentru creativitate cât şi pentru tehnica impecabilă a sticlei sale suflate. Galeria Nemţoi a organizat unele dintre cele mai faimoase expoziţii atât din România cât şi de peste hotare, cum ar fi Water & Fire, My Extravaganza, şi Nemţoi at McLaren.

Deschisă în 1998, galeria care poartă numele artistului oferă vizitatorilor săi posibilitatea de a-i admira creaţiile prezentate într-o expoziţie permanentă, aranjate într-un vast repertoriu de forme şi linii cromatice, combinând funcţionalul cu esteticul, echilibrul cu exuberanţa, ştiinţa cu arta.

Începând cu anul 1998, Galeria Nemţoi are ca scop principal promovarea mărcii Nemţoi atât în România cât şi peste hotare, prezentând bogata varietate de forme şi culori create de Ioan Nemţoi. Totuşi, graţie expansiunii şi redecorării spaţiului de expunere, galeria va fi deschisă în curând atât altor artişti cât şi altor genuri de artă.” (SURSA – vezi josul paginii!!)

(Sursa acestor foto: AICI)

Creaţiile de sticlă ale lui Nemţoi par a sfida gravitaţia şi fragilitatea materiei.

Lanurile de sticlă roşie trimit la drumul iniţiatic al basmelor.

…sau la fundul mărilor, cu uriaşe animale necunoscute…

Vasele lui ar putea să stea fără jenă lângă chinezării antice.

Aş dori să sper că artistul e bine şi că operele sale se caută aşa cum se căutau acum câţiva ani!

Un răspuns la „Vrajitorul sticlei: Ioan Nemţoi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s