Trupul postum al cărții

Ca ORICE pe lumea asta, Cartea moare și ea… Moare în foc, moare dospind de mucegai, moare în lada cu vechituri, moare în raftul de bibliotecă, moare de moarte rea ori de moarte bună… dar moare…ca ORICE PE LUMEA ASTA.

Iata că am găsit pe net un recuperator de cărți moarte, un artist care sculptează în cărțile moarte, care le transformă, anulându-le misia, autorul, paginile chiar, anulându-le aproape întrutotul… făcând din ele mici jucărioare pe care le ții la vedere, în loc de bibelou… Relicve ale Cărții, nu știu dacă triste sau doar întristate. Relicvarii:

Ansambluri de cărți moarte și de moarte jucării dau ideea unor adevărate opere de artă barocă. Poetica fascinantă a jucăriilor vechi, aruncate prin cuferele din pod, îmbătrânite ele însele, în timp ce posesorii lor sunt deja bunici…

Straniul în care ele se situează, umplând spațiile mici ale cărților moarte cu simbolica trupului lor acum neputincios.

Fricile copilăriei cu monștrii care fură visele și le țintuiesc în dosul unor uși ruginite…

Păpuși care și-au pierdut  rolul lor fundamental, acela de a trezi pofta ludică, stau acum, în aceste ”instalații” să aducă alte sensuri ideii de Timp și de Trecere.

Cartea însăși devine un fel de păpușă, îmbrăcată în pânză și culori, cu mărgele și steluțe agățate de fostele ei pagini, vine, așa transformată, să se adreseze, cu o ultimă suflare, derizoriului și ochiului, din carte cuvintele s-au șters.

Cuvintele tăiate au suferit o transformare la care nu se așteptau… au devenit frunze de cuvinte, crengi de cuvinte, ferestre de cuvinte… Cartea a devenit un obiect pe care îl admiri, desigur, cu o strângere de inimă.

Imaginile din carte au suferit și ele aceleași transformări… Astfel colate, ele dau alte sugestii și devin opere de artă.

Toate aceste interesante lucrușoare aparțin lui KAREN WHIMSY, thanks, dear Karen!!

3 răspunsuri la „Trupul postum al cărții

  1. Pingback: Reflectări şi vitralii… (21.03.10) « Dumitru Agachi’s Weblog·

  2. Pingback: Zidul (25.03.10) « Dumitru Agachi’s Weblog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s