Despre basme și despre iluzia vieții

(Nota: foto DUMITRU AGACHI)
”Frumoasa fără trup” e un basm dramatizat de N. Iorga. Textul e greoi și nu e de o mare inspirație. Iorga s-a străduit să dea și literatură, dar, din păcate, proiectele lui literare nu sunt deloc viabile astăzi. Totuși, pentru a marca ”Zilele Iorga” la Botoșani (Iorga fiind născut la Botoșani!) și fiindcă Laurianul colaborează cu Casa memorială N. Iorga, pentru că Iorga A FOST ELEV AL LAURIANULUI, Drama Club s-a ambiționat să scoată din acest text esența, ideea, iar restul a fost muzică și IMAGINE! Într-un spectacol care cred că i-ar fi plăcut și lui Iorga și care s-a bucurat de mult succes de câte ori a fost jucat. (vezi refrințe pe blogurile noastre și pe blogul Drama Club!)

Subiectul e foarte asemănător cu cel al basmului ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.
Într-o împărăție a fost un blestem: de îndată de s-a născut, un fiu de împărat a fost blestemat să iubească ceea ce nu poate fi posibil, sau să moară.
Împărăteasa și împăratul sunt disperați: fiul lor poartă povara blestemului, dar poate că totuși mai este o șansă: mintea omenească nu se poate obișnui cu fatalitatea, ea e mereu scormonitoare, încearcă să salveze sensul. Un sens trebuie să fie, din moment ce s-a pornit ceva… Mintea omenească e astfel concepută, încât ea crede că iubirea poate totul… așa credea și fiul de impărat, dar se înșela…
Îndrăgostit de o tânără prințesă, fiul de împărat este repede hotărât ei…
Nunta se făcu, dar fiul de împărat tot nemulțumit este și trist. Așa e firea omenească, să nu poată prinde FIINȚĂ, cum spunea Noica, decât în plan superior…
Călăuzit de un Lăutar (un inițiator în ale Firii), fiul de împărat vrea să descopere cealaltă lume, superioară și stranie.

Toți cei de la Curte sunt între extaz și agonie… Plecarea fiului de împărat e aducătoare de neliniște și curând lumea lor va adormi și apoi va cădea în haos. Asemeni unor icoane, chipurile celor dragi lui se estompează, marea aventură începe.
În marea aventură nu se pleacă decât rareori singur… De regulă e un inițiator, dar piedici trebuie trecute.

Fiul de împărat are de străbătut hățișuri și de învins demoni, ai lui, ai altora, dar, finalmente, VA REUȘI, așa e în basme, și Păzitorii Pragului vot fi îmblânziți.

Ajuns DINCOLO, în lumea perfecțiunii, în lumea pură a spiritului, va găsi minunatele zâne și pe însăși Frumoasa Iluzie.

De ea o iubire teribilă îl leagă, un absolut al iubirii… Iubirea pură, lipsită de carnal, iubirea la care niciun pământean nu are acces… Iubirea ”în care totul e investit de către cel ce iubește și care trăiește din puterea lui entuziastă” (Ortega Y Gasset)

”Căci inima nu se bucură de altă iubire, decât cea pe care n-a văzut-o niciodată…”(Jaufre Rudel)
În lumea perfectă a zânelor timpul și spațiul nu există, există doar Frumusețea absolută…

Numai că făptura umană nu e compatibilă cu perfecțiunea… sătul de perfecțiune, umanul vrea Obișnuitul, sătul de inedit, vrea banalul, sătul de Spirit, vrea trupul…

Și atunci, acea ordine excepțională se distruge… Căzut din lumea superioară, omul redevine prințul care-și caută cu disperare lumea lui, pentru care fusese născut, pe care o părăsise…o Lume doborâtă, ca și el, de haos și disperare… o lume fără repere, reperul ce el însuși fusese nu mai este recunoscut.

Puține sunt basmele care se termină cu bine. Practic ele nici nu mai sunt basme, sar din schema dată, lumea basmului e omogenă și, dacă prezintă fisuri, e numai ca aceste fisuri să fie rezolvate de erou… În basmele care se termină prost apare fiorul tragic, cel care dă splendoare făpturii umane, cel care stă la baza marilor creații, omul nu ar fi desăvârșit, în umanitatea sa, lipsit fiind de tragism…
Așa că fiul de împărat primește pedeapsa care i se cuvenea, neabsolvit fiind de ”vina tragică”…
Lăutarul implacabil ca însuși Destinul rămâne să cânte o melodie tristă, dar, la colțul gurii, are un zâmbet crud…
Frumusețea omului nu stă în înfrângerea lui, ci în puterea lui de a se iluziona.

Drama Club a reușit să transmită asta…
Bogdan Onofrei, minunatul tânăr de la Liceul de Artă a emoționat pe toată lumea cu vioara sa… Mirela Nistor și Ovidiu Ivan, regizorii și prietenii Drama Club și-au făcut treaba cu mare pasiune. Toți membrii Drama care au stat ore în șir la repetiții au fost absolut minunați și îi felicit!
Lista de distribuţie


Alexandru Sîrbu
Bogdan Onofrei
Alexandru Paul Murariu
Andra Agachi
Ana-Maria Baciu
Manuela Pricop
Simina Botoșineanu
Sabina Boureanu
Iuliana Zambalic
Dragos Hrițuleac
Florin Andrei Capră
Emilia-Georgiana Ungureanu
Andreea Dascălu
George Liutic
Maria Pop-Cristescu
Paul Mariniuc
Ştefana Mihălescu
Sergiu George Bălăucă
Adelina Pânzariu
Ema Done
Ştefana Todirenchi
Madalina Hrițuleac
Oana Condurache
Alina Mocanu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s