Departe de lumea dezlănțuită…

E doar Frumosul, e doar Arta, e doar fibra adevărată a lucrurilor care contează. Departe de tumultul grotesc al manipulărilor de tot felul, suverană se insinuează, dacă vrei asta, FRUMUSEȚEA.
Exceptionalul chip de femeie, Fecioara, pictată de Antonello da Messina în evul mediu, este, poate una din reprezentările perfecțiunii.

(imagine de AICI)
Fecioara e întreruptă DIN STUDIU de Fericita VESTE a Celui care va veni. Foarte discret, aproape imperceptibil surâs, la colțul gurii, al Celei-Care-Știe. Mâinile vorbesc și privirile spun totul. Cât de fericiți ar fi oamenii dacă ar învăța limbajul mâinilor și al privirilor! Practic, nu ar mai fi nevoie de cuvinte!
De ce suntem obișniuți să căutăm răspunsuri doar în opera de artă, de ce doar în fața tablourilor TĂCEM, iar în rest ne dezicem?
Calmul, seninătatea, surâsul, inteligența privirii ar fi o soluție pentru lumea aceasta a noastră nebună, nebună, pasională, stupidă, de cele mai multe ori. Superioritatea nu e doar atributul divinității, uneori ea e starea de grație acordată omului. Conștient de talentul, de valoarea lui, de frumusețea lui.
Am să revin la o pictură ce mă obsedează, la Fata cu cercel a lui Veermer.

Sunt două modele ale Frumuseții și perfecțiunii. Primul este personajul atribuit divinității, al doilea e o femeie simplă, mirată de frumusețea ei și de privirea îndrăgostită a celui ce o vede. Ambele sunt suverane și marea lor, enormă calitate, e triumful, poate vremelnic, dar absolut, al Frumuseții. Lecția lui Da Messina, lecția lui Veermer este acesta: frumosul, DACĂ EXISTĂ, se poate revela!

Un răspuns la „Departe de lumea dezlănțuită…

  1. Ceau 😉
    Pentru ca vrem o iarna plina de zambete, ne-am gandit sa lansam campania „Un zambet pentru tine” la nivel national. Planul e sa impartim zambete prin oras si vrem sa fim cat mai multi, pentru cat mai multe clipe de bucurie!

    Mai multe detalii despre campanie gasesti aici: http://zambesc.lumebuna.ro/2009/11/campania-nationala-un-zambet-pentru-tine/. Tot aici sunt si niste bannere pe care le-ai putea adauga pe blog-ul tau pentru a le spune si prietenilor tai despre aceasta initiativa. Te asteptam pe 5 decembrie, la ora 14, sa imparti voie buna alaturi de noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s