Câmpiile de piatră de la Avdat

Opera rock Jesus Christ Superstar, transcrisă cu mijloacele peliculei în film de Tim Rice și Andrew Lloyd Webber a marcat generația noastră sau, mă rog, pe unii din generația noastră… Acum , dacă vreunul dintre elevii mei vor citi acest post, vor zâmbi nostalgic, pentru că nu cred că a mai rămas măcar unul care să nu-i fi fost spectator… ei știu cu toții că e un film (operă) de referință prin ÎNDRĂZNEALA abordării, prin valoarea excepțională a muzicii lui Webber și, de ce nu, prin excelentele priveliști pe care le oferă.
Deși axa narațiunii e Jesus, eu cred ca un personaj cu totul interesant și fascinant e… Judas. Acum se ”poartă”, comercial și prost, tot ce înseamnă ”Evanghelia după Iuda”, dar ideea e că cele mai pertinente întrebări pe care această abordare cinematografică le pune, sunt pe seama personajului negativ. ”De ce m-ai ales tocmai pe mine să fac treaba asta murdară?” , zice Iuda… El e nefericitul, el e personajul tragic, lui îi sunt puse în spate toate relele Lumii…


Filmul e tributar mișcării hippies (și nu văd nimic rău aici, veți găsi pe peliculă o cruntă luare în derâdere a războiului din toate timpurile, de aici tancurile, armele, avioanele, ca elemente ale Timpului linear, uman, în superbă opoziție cu Timpul mitic), dar mesajul lui rămâne ca o imensă întrebare adresată tuturor: ”De ce m-ai ales pe mine??”
Uimitoare sunt, în film, desenele de piatră de la Avdat, unde au fost făcute filmările. Ariditatea spațiilor de la Avdat pune filmul într-o lectură simbolică. Imensele câmpii de piatră sugerează, până la urmă, uscăciunea noastră interioară. Isus e un simbol. El se suprapune PESTE acest tip de uscăciune. Pe de altă parte, locul e încărcat de ISTORIE, ceea ce face din Isus, întâi de toate, un OM. Și pentru că veni vorba, nu știu câți profesori de istorie accesează acest BLOG… Îmi place să cred că toți prietenii mei… Eu, în orice caz, am devenit mai prietenoasă cu Istoria… Istorie, film, muzică… atât de puțin ne trebuie să fim senini!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s