No comment ieri, dar astăzi comment!

Am participat la un festival de teatru, în speță ”Amfiteatru” cu un spectacol după o piesă poetică, după un basm. Evident era că e ALTCEVA decât restul pieselor; e creator de stare armonioasă: nimeni nu țipă pe scenă, nu ”se râde nimeni”, nici nu avem efecte care să țină spectatorul neapărat încordat ca un arc în scaun, eventual acoperindu-și urechile, cum îndeobște se întâmplă când vreo sonorizare e prea tare sau vreo actriță sare în beregata publicului, cu o voce pițigăiată, ca să fie musai luată în seamă… Piesa noastră era , evident, ALTCEVA, dar nu era nici pastă de dinți, nu era nici nici uscător de păr, ERA UN SPECTACOL DE TEATRU, IMAGINE ORI BA, TOT SPECTACOL DE TEATRU ESTE! Și poate fi bun sau prost, nu? daca e prost, ar trebui să nu-l ia nimeni în seamă. Dacă are vreun merit, ar trebui arătat care e acela. NU poți premia un spectacol numai pentru că se înscrie într-o anumită specie teatrală. Premiu pentru comedie…premiu pentru dramă, nu? premiu ”pentru teatru-imagine?” (cum scrie la noi pe diplomă)… Sau ”mentiune specială a juriului pentru curajul de a aborda un text deosebit din dramaturgia romaneasca”!!!! sau, mai rău, „mentiunea speciala a juriului pentru curajul de a aborda un text din dramaturgia universala”!!!! ori ”premiul special al juriului pentru miscare scenica” sau ”premiul pentru cea mai buna trupa”…adică…cum, după ce criterii se stabilește că e cea mai bună trupă? și dacă e cea mai bună, de ce nu-i dăm EI trofeul?? … și mișcarea scenică, cum mișcare scenică, în momentul în care TOATE trupele au avut câtă mișcare scenică vreți?!! Și iar…dacă a fost cea mai bună mișcare scenică și cea mai bună trupă…??? Iar, invers, dacă a luat trofeul, înseamnă că a avut și cea mai bună mișcare scenică și că a fost și cea mai bună trupă, nu? Că de asta a luat trofeul…pentru TOATE superlativele absolute…
Dar așa e la noi. Aici, la Botoșani, iei mereu un premiu exact pentru ce NU te aștepți. Și pleci fericit probabil că mai ai unul la colecție!
Spun mereu că nu premiile contează, ci participarea. Am spus asta și în anii trecuți, și când am luat noi premiile cele mai importante. Tot asta am spus. Însă, în festival nimeni nu a stat să analizeze piesele. Toată lumea se ferește să le comenteze. Mai apar, sporadic, pe forumuri, icniri temperamentale și atât. De ce? Abia asta ar aștepta participanții. Și asta am avut noi la ”Yorick”, la Piatra Neamț, când doamna Draga Olteanu Matei a făcut, la final, o extrem de bună analiză a pieselor, neferindu-se să le remarce lipsurile. Printre altele, distinsa doamnă a spus un lucru care cred că e valabil și pentru acest festival: nu abordați neapărat texte ”grele”, texte pe care și profesioniștii le abordează cu dificultate! Sunteți liceeni, alegeți texte conforme cu vârsta vostră! Aducerea în repertoriu a unui autor ”greu” nu e o garanție a succesului!
Într-un festival trebuie să știi, comisia trebuie să explice, ce anume a plăcut, DE CE a plăcut și ce anume trebuie lucrat mai departe… Cred că atunci ar fi evident pentru toți și toată lumea ar pleca liniștită. Așa însă, după toată munca și toate emoțiile, rămâne un mare semn de întrebare. Venim la festival ca să luăm premii sau ca să facem ARTĂ și să mai luăm și premii?
Dincolo de aceste amănunte, consider că ”Amfiteatru” a reunit câteva spectacole foarte bune. E prima oară, cred eu, aici, când se întâmplă asta! Și e bine!
Dumitru a scris pe blogul lui ceea ce orice membru al comisiei de jurizare ar fi trebuit să știe despre teatru, în speță despre teatrul modern și postmodern. Că de asta e membru într-o comisie, nu?
PS În viziunea mea, premiul nostru ar fi trebuit măcar să se numească: ”premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru-imagine”! E o nuanță, nu?
alex 1
Alex, felicitări!
alex frumoasa 1
alex frumoasa 2
alex ranitii
Bravo, Cosmin şi Florin! Tălpile voastre au sângerat LA PROPRIU pe podeaua teatrului!!
alex final
MULŢUMESC PE NTRU FOTO TALENTATULUI RĂZVAN CHIRILĂ!

Reclame

4 răspunsuri la „No comment ieri, dar astăzi comment!

  1. cu permisiunea dumneavoastra, ne permitem sa atragem atentia ca termenul „piesa de teartu” ce apare in discursul de mai sus, este impropriu folosit! pt. ca :”piesa de teatru” este o opera SCRISA de un autor(dramaturg), dupa cum „spectacolul de teatru” reprezinta un act de creatie conceput de o echipa(regizor ,actor, coregraf,sceograf,etc…) si care (de cele mai multe ori) are ca punct de pornire o piesa(text scris). Asadar, sprijiniti-ne in demersul nostru de a indrepta aceasta confuzie des intilnita(chiar si la cronicarii profesionisti)! macar spre infomarea corecta a elevilor , ce au ca hobby teatrul. No offence! Multumim!

  2. Nu sunt un cronicar profesionist! Mea culpa! Chiar ca m-am gandit la piesa cand am scris piesa! Mai apoi trebuia sa scriu „spectacol”…acum doar terminologia sa fie problema si inca ar fi bine! No offence, desigur!

  3. OK, am facut corecturile terminologice, Gelu, sper că e mai bine acum! dar tu ştii şi ştim cu toţii ce am vrut a spune eu!

  4. Pingback: Drama Club – premiul pentru “teatru-imagine” « Atlaurian’s Blog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s