Laurul, Balaurul

După J. Chevalier şi A. Geerbrant (Dicţionar de simboluri, Ed. Artemis, Bucureşti, 1994), BALAURUL sau DRAGONUL este UN PĂZITOR  AL PRAGULUI. „Pragul” e o comoară sau o frumoasă fată (tot o comoară, va să zică!) sau, se spune că ar păzi însăşi NEMURIREA. Ca semn nefast, demonic, balaurul se identifică cu Şarpele.

chirnoaga-puterea-sarpelui

(Marcel Chirnoagă, Puterea Şarpelui)

Dragonul, ca şi fratele său, Şarpele – simboluri ale Răului în mitologiile creştine – sunt învinşi de un Ales pe măsură:  Sf. Gheorghe sau, în unele reprezentări biblice, de însuşi Isus.

chirnoaga-sf-ghe-2

(M. Chirnoagă, Sf. Gheorghe)

Cel ales să distrugă Răul arată, după cît am putut eu vedea, într-un fel standardizat… Dacă Balaurul are diverse întruchipări, care de care mai terifiantă, ei bine, ALESUL e totdeauna frumos, e tînăr, e zeu… Misiunea lui e sacră, el e pe măsura teribilei fapte, e Eliberatorul…Ba, uneori, e purtătorul Rozei, într-o trimitere subtilă la misterele alchimiştilor.

sf-ghe-s-dali

(Grafică de S. Dali, pe care noi am fotografiat-o la Muzeul Dali de la Bruges)

chirnoaga-sf-ghe-1

(Grafică de M. Chirnoagă)

Modul odios în care e reprezentat balaurul trebuie să trezească în privitor o imensă satisfacţie. Răul va fi învins, Frumosul Zeu va triumfa…

Şi totuşi… mie nu mi se pare astfel!

sf-ghe-dali-sculptura

(Sculptură de Dali, la Muzeul din Bruges)

Pe cît e de schematic reprezentat Frumosul Eliberator, pe atît e de personalizat Balaurul. Încît efectul estetic este exact pe dos… Nu ştiu dacă aţi observat, privirile noastre întîrzie mult asupra monstrului şi APROAPE DELOC ASUPRA ZEULUI! Balaurul nu e numai Monstrul din Lume, ori din noi înşine, e, deopotrivă o VICTIMĂ! ori, la vederea înfrîngerii lui, aproape că satisfacţia dispare. Aşa aş interpreta, de pildă, schematica reprezentare din această biserică din Bruxelles, în care balaurul e redus la misiunea lui, aceea de victimă plîngăreaţă, în timp ce Sfîntul e reprezentat ca un Făt Frumos impasibil şi, aş spune, cu totul insensibil. (Dumitru are, aici, altă teorie!)

sf-ghe-brux

Sigur, se poate comenta la nesfîrşit, vechiul clişeu cu victoria Binelui asupra Răului… Ajung însă a nu mai putea discerne cu siguranţă nici cît de bun e Binele, nici cît de rău e Răul…

sf-ghe-dali-bronz

(Bronz de Dali, Bruges)

Balaurul nu este, se ştie, numai simbol nefast. În mitologiile orientale i se atribuie talentul de a produce „băutura vieţii fără de moarte”, e „putere cerească, ordonatoare şi creatoare”, guvernează ritmurile vieţii şi forţa lui este enormă…

3 răspunsuri la „Laurul, Balaurul

  1. Pingback: Cal şi călăreţ (23.01.09) « Dumitru Agachi’s Weblog·

  2. Imi place mult ideea asta ca de fapt noi suntem si print si balaur. Acumulam solzii cu fiecare experienta (prag), fiecare confruntare pe care o avem cu spiritul(sarpele) ne lasa cicatrici, ne „sminteste”, ne transforma incet, incet in fiinte hidoase. Doar sfantul ramane undeva de neatins, forta lui fiind Intelepciunea insasi.

  3. Pingback: Imagini ale ”victoriei”… (gând) « Elenaagachi's Weblog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s