Fluturele alerga dezlănţuit (Dumitru Agachi)

 Seara am petrecut-o în Iaşi, printre grupuri de costume negre. Statice şi uşor gălăgioase. Care nu priveau multele lucrări de grafică înşiruite pe pereţi, în sala ritmată de coloane. În faţa uneia dintre compoziţii am privit îndelung. Era un tablou din anul 2000 în acuarelă şi tuş, duct gros, apăsat, aproape zgâriat. Nu fineţea desenului l-a interesat pe artist ci dinamica tulburătoare.

Tema fluturelui, pe care au dezvoltat-o până nu demult copiii pe bloguri mi-a rămas undeva, încât involuntar o recunosc în neaşteptate locuri şi fără să vreau o continui imaginar… Nu de mult am regăsit-o într-o expoziţie de artă la Viena, în Casa Secession, pulsau aripile mari, rotunjite, inocente, ale unor fluturi care camuflau siluete umane. 

Într-un cu totul alt spaţiu, în sala flancată de coloane a restaurantului era seară şi priveam tabloul graficianului Dragoş Pătraşcu. Frapa dezlănţuita alergare a calului. Nările sfredelite adânc par însetate de aerul dilatat în faţa alergării. Un fascicul de curbe dau un efect hipnotic de galop. Călăreţul inedit este un fluture cu aripi ascuţite, un Icar negru ce ţine aripile desfăcute în beţia alergării ca un zbor…

 

 

Foto: grafică, Muzeul Secession din Viena şi faţada muzeului  

Un răspuns la „Fluturele alerga dezlănţuit (Dumitru Agachi)

  1. Pingback: Fluturi « Dumitruagachi’s Weblog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s