Vremuri de bejenie

De Sărbători sensibilităţile tuturor sunt modificate… Ne vrem mai buni, mai senini, mai împliniţi… Şi poate că unii dintre noi chiar reuşesc.

Cu siguranţă vine momentul în care ne gîndim la trecut, mintea oboseşte în a cotrobăi, amintiri fugare ne bîntuie, figuri pe care le credeam adormite răsar, modificate, ca un fum albăstrui ce ni se prelinge în suflet. Mai mult ca oricînd, cei dragi şi plecaţi de aici, în cele ţări, sunt lîngă noi, ori, nu mai ştiu, poate că puterea gîndului nostru îi face sa revină…

Au plecat cu inima strînsă, cu mintea liberă, cu sufletul deschis… Au plecat să caute o lume în care să nu mai aibă de îndurat ură, dispreţ, prostie, indiferenţă, sărăcie, nonvaloare, animalitate, mizerie… Au plecat pentru că au făcut un calcul şi au văzut că viaţa e prea scurtă ca să încapă toate astea plus celelalte…

Acolo unde sunt prietenii noştri, toţi ai noştri, acolo suntem şi noi, cei rămaşi acasă! Căci, iată, inimile lor bat cu putere cînd ştiu că noi nu i-am uitat, că singurul dar care ne-a mai rămas nouă, celor de aici, e poate, solidaritatea.

Cu puterea gîndului vă chemăm la bucurie, pe voi toţi, cei care sunteţi departe, şi ne rugăm să se îndure cineva şi de ţara asta, să o scoată din vîrtejul în care a intrat…

7 răspunsuri la „Vremuri de bejenie

 1. Mesajul Sfintei zile de Luni din Saptamana Mare a Patimilor este : sa ne straduim sa fim alaturi de semenii nostrii, sa fim milostivi, sa daruim !
  adaug, gand la gand cu bucurie si felicitari pentru florile gandurilor tale indreptate catre tara, si rugaciunile mele… Doamne, ai mila de noi si te indura, ne lumineaza Tu si fa ca destinul tarii sa se implineasca !
  respecte si felicitari,
  Sibilla

 2. În alte ţări oamenii încă mai ştiu să zâmbească, să se bucure de fiecare zi, chiar dacă e una obişnuită, să spere în orice clipă într-o întorsătură favorabilă, chiar şi când le merge prost… Noi ne-am transformat într-un fel de naţie „şacalizată”, în orice clipă cineva fiind posibil „să-ţi sară la gât”, chiar şi fără motiv… Nici daniile din perioada asta nu mai înseamnă nimic. Vezi cum mai marilor zilei le scapă ceva printre degete obligatoriu cu camerele de luat vederi după ei, fără să le pese, vreo secundă, de cei pe care i-au ales angajaţii ca să dea bine în poză cu viitorii aleşi… Românii sunt într-o goană continuă după ceva. După bani, după Putere, după glorie. Nu după prietenie adevărată, nu după tihnă şi mulţumire sufletească. Vor mereu ceva ce nu au. Până şi în noaptea de Înviere merg la biserică pentru că aşa face toată lumea. Şi eventual, ca să vadă vecinii ce haine noi şi-au luat… Ne dezumanizăm, din ce în ce mai tare şi asta e grav. Scriam cândva despre bucuriile simple ale vieţii… Cred că ar fi timpul să ne întoarcem la ele…

 3. „De ce pays qui fut le nôtre et qui n’est plus à personne…” apar din cind in cind fantome ale trecutului. Citeodata le cautam noi insine, sintem curiosi sa vedem daca ,in cenusa a tot ce a trebuit sa ardem ca sa ne putem desprinde, a mai ramas ceva. Ne intrebam fara incetare cum va fi reintoarcerea si ce vom mai gasi acolo, cu atit mai mult ca uneori propria noastra mina e cea care a pus focul. Oare banuiala ca nu mai apartii niciunui tarim va deveni certitudine? Cu timpul, realizezi ca doar mormintele celor dragi te mai tin legat de cealalta viata pe care ai trait-o cindva, undeva, foarte departe. Si mai intelegi ca e periculos sa rascolesti cenusa. Risti sa gasesti ceva.
  Doar in exil intelegi de ce Cioran nu a mai revenit niciodata la limba romana.

 4. Nu mult timp dupa ce am ajuns aici am inteles ca daca vrei sa construiesti ceva nu e loc de nostalgii, intrebari sau lacrimi. Caci risti sa ramii atirnat intre doua lumi.
  Sunt insa intimplari care te ajung din urma… Nu poti rezista frumusetii acestor pagini.
  Va dau intilnire la cabana, sa bem impreuna cafeaua aceea neagra si tare!
  Pina atunci, va imbratisez pe toti!

  Am plins citind despre Jar…

 5. Daca sunteti in tara, ia tel. meu de la Sorin si suna-ma! Plecam de Pasti, o sa revenim in jur de 4 mai… Cu mult drag! Lasa-mi o adresa de mail, Stefana!

 6. Nu vom fi in tzara anul acesta. Cum nici anul trecut n-am fost si cum nici anul viitor nu vom fi… Ar fi trebui t sa fiu mai precisa cu privire la momentul intilnirii, desigur, doar ca a devenit pentru mine o obisnuita sa dau rendez-vous-uri oarecum atemporale…A trecut atit de mult timp incit ma intreb daca o revenire nu a devenit oarecum nelalocul ei. Doar ca uneori, destul de des dealtfel, mi se intimpla sa ma intreb cum ar fi … Citind paginile voastre despre Humor mi s-a facut un dor nebun de Cimpulung, de mirosul brazilor, mai ales vara, dupa ploaie. Mi s-a facut dor sa urc la cabana, pe Rarau, sa strabat pe jos drumul de tzara care te duce acolo, de-a lungul unui piriuas care isi merita bine diminutivul. Numai ca exista o frica teribila de ce as putea resimti …Itzi scriam ca doar in exil intelegi de ce Cioran nu a mai revenit la limba romana. Ei bine, tot in exil intelegi, mai bine zis simti, de ce nu a mai revenit niciodata Acasa…pentru ca acel Acasa sa poata ramine… Acasa.
  Departe fiind iti amintesti doar mirosul de brad si brindusele, uitzi de tot ce te-a facut sa pleci. Si nu vrei ca toate acestea sa moara. Caci cu ce ai mai ramine dupa aceea?

  Hotarisem impreuna sa nu ne mai intoarcem, ca sa putem pastra tot ce a ramas frumos in mintea noastra, sa nu distrugem ce inca mai reprezinta pentru sufletul nostru Acasa. Numai ca au inceput copiii sa ne intrebe pe unde am copilarit. O sa sune cel putzin bizar ce am sa spun, dar atunci am inteles ca daca Cioran ar fi preocreat, poate ca s-ar fi intors, macar o data, doar ca progenitura sa poata intelege teribilul acestor vorbe: „je donnerai tous les paysages du monde pour celui de mon enfance”…
  Asa ca riscam sa ne vedem cindva, desi nu foarte curind, la umbra unui brad!

  Mi-ar face mare placere sa-mi scrii.

  Cu multa stima,

  Shtefana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s