Poeme de marţi, crepusculare (Dumitru Agachi)

  

Săptămâna se scurge ca un pansament învechit deja, maroniu la culoare, mirosind dulceag. Emoţia se estompează uşor, zi după zi. Gândurile par a încetini, scade senzaţia vitezei într-un mers molcom, lin şi nu mai are sens să mă supun la caznele unor fraze ceţoase. Pare linişte. E ca atunci când mergi cu maşina pe ceaţă vătoasă, noaptea: drumul nu se mai sfârşeşte. Anxietatea capătă densitatea ceţii.

Lumânarea groasă ce arde pe televizor, de un roz catifelat spre alb, translucidă, însufleţită de sâmburele de lumină coborât adânc în interiorul ei, a căpătat, de la căldura flăcării, o formă ciudată, sculpturală. E şi aceasta o formulă a trecerii.

 

Am cumpărat miere de la o prisacă de pe malul Prutului. Întâi am gustat dintr-un bulgăraş galben-intens ca bănuţii de păpădie după ploaie. Mierea, de consistenţa cerii, m-a învăluit în cel mai plăcut şi somptuar buchet de primăvară. Nu ştiusem până atunci gustul florilor, o dulceaţă de trandafir te răsfaţă cu aroma carnală a petalelor, nu şi a florii deschise şi vii. Mi-au rămas în memorie fine mirosuri de fâneaţă necoaptă şi subtile coloraţii plurivalente, de vreme senină inundată în stropii de rouă. Acum ştiu gustul florilor, mierea aceea era dintr-o primăvară de demult, densă şi caldă, cu arome de amiază.

 

Reclame

2 răspunsuri la „Poeme de marţi, crepusculare (Dumitru Agachi)

  1. gustul amintirilor, suntem bogati inca…
    poate ca de ” acolo ” am putea sa mai luam farame de energie, ca sa putem continua a pasii….zborul va veni si el, cu arome de eliberare si sanzaiene…
    felicitari,
    Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s