Cioburi (Dumitru Agachi)

 

 

 …ascult pian la MEZZO, la TV, sonate de Mozart. E impropriu spus că văd sonate de pian, poate că există valenţe estetice în filmul unei interpretări, în gestica interpretării, însă închizi ochii şi asculţi, e reconfortant… Jocul de sunete uşor melancolic, reflexiv, îmi face bine, e contrapunctul singurătăţii. Seara în Iaşi, când nu se aud sirenele ambulanţelor, în liniştea picurată de întuneric răzbat lătraturile câinilor în polifonia lor, aproape şi departe, şoptit şi pătrunzător, de parcă oraşul  se topeşte cu viteza căderii întunericului şi unda de şoc sonoră reînvie, printr-un miraj, un sat de demult, cu drumeagurile lui albite cuibărite în memorie…

*

Mă întreb, ori de câte ori notez ceva în jurnal – cu pixul pe hârtie era, oricum, mai rapidă depresurizarea prin scris – dacă are vreun sens o astfel de terapie. Apoi m-am oprit la argumentul Mihail Sebastian: nu ştiu dacă scrierea jurnalului a ţintit istoria literaturii şi devoalarea vieţii literare şi politice din timpul vieţii sale, nu cred că a avut în vedere publicarea şi, prin urmare, „specia” jurnalului literar. De altfel, nici nu l-a intitulat aşa. A ţinut să-şi consemneze subiectele şi ideile literare şi să-şi marcheze efortul şi nereuşitele scrisului cotidian.

În fond, e ca în obsesia foto: începi să faci poze. Am început cu smena, aparatul ieftin care, împreună cu filmul şi hârtia azo-mureş, au adus fotografia la îndemâna noastră; aveam propriul laborator foto. Iar acum nu pot scăpa de obsesia că fiecare clipă ce pare consemnabilă trebuie „imortalizată” cu digitalul: fotografia s-a democratizat. „Crezi că vei mai avea timp să te uiţi vreodată la ele ?” Dar de citit ?

*

Noaptea trecută am plonjat iarăşi pe tărâmul celălalt, coşmar-land. E de neînchipuit ce imagini ale ororii, sublime estetic, se pot naşte în mintea noastră: îngeri cu aripi roşii, îngeri bătrâni, un Laurian văzut de sus, decorat a la Gaudi, cu fleşe din ceramică ….

În starea aceasta m-a cuprins, compensatoriu, dorul de boieria tihnită din taberele de pictură, spre exemplu, ce îmi lipseşte de vreo doi trei ani. M-a cuprins dorul de pictorul Ulian, de bunătatea şi uşoara stânjeneală solitară a acelui om. (foto: V.Doru Ulian, Copac – desen, colecţia noastră) 

*

M-am oprit la un volum vechi, Istoria musicei la români, a lui Mihail Gr. Posluşnicu. Are un subtitlu amplu, de la renaştere până’ n epoca de consolidare a culturii artistice – subtitlu de tratat academic – volumul fiind apărut la „Cartea Româneasă” Bucureşti, an neprecizat. Scriitura veche emană în sine plăcere estetică, are poate ceva din contemplaţia romantică în faţa ruinei limbii. Transcriu, păstrând grafia originală, un fragment dintr-o scrisoare reprodusă în volum, Ion Ghica îi povesteşte lui Alecsandri un episod hilar din vechiul Bucureşti: „O fată de boer mare, întoarsă dintr’ un clauster (pension de călugăriţe) de la Viena, unde fusese crescută şi unde dobândise un talent musical extraordinar la clavir, a adus cu dânsa, în casa bărbatu-sau, preţiosul instrument. Într’ o seară, boerul, zărind câţi-va inşi cari se pitulaseră lângă uluci, ca să asculte frumoasele melodii ale junei diletante, s’ a sbârlit de gelosie şi când, a doua zi, tânăra femee, s’ a trezit nenorocita !… a găsit clavirul spart cu toporul în mii de bucăţi, Mâhnirea ei a fost atât de mare, încât peste câteva săptămâni o duse la groapă. Ea lăsase, cu limbă de moarte, să-i facă coşciugul din scândurile clavirului, dar popa s’ a înpotrivit, zicând că fuse vasul necuratului.

 

Aşa o lume era capitala cu numai un secol şi jumătate în urmă şi ne mai mirăm în ce adânc de ţărişoară ne e obârşia.

 

Postat de Dumitru Agachi

Anunțuri

Un răspuns la „Cioburi (Dumitru Agachi)

  1. Pingback: Personale « Dumitruagachi’s Weblog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s