Brânduşele, doar ele, ar mai putea calma declinul!

foto-humor.jpg

Sâmbătă am fost în Humorul cu miros de Paşti, în Humorul în care nu poţi face nimic altceva decât să te naşti şi apoi să revii, la intervale, pentru o plimbare de-a lungul Moldovei, în Luncă (ce frumos era când Jar ne deschidea drumul!) sau pentru a pipăi pereţii mănăstirilor… Au înflorit brânduşele la Humor, s-au deschis discret dinlăuntrul sânului de humă şi paie al dealurilor, nedumerite şi triste, înfrigurate, descoperind, an de an, dealul tot mai gol, brazii prieteni, tot mai îndepărtaţi, le-au auzit suspinul şi căderea, cădelniţa gaterelor şi turlele vilelor isteric colorate ale preabogaţilor-şi-fără-nimic-în-cap ce construiec fără încetare.

Plâng pădurile Bucovinei înainte de a-şi da sfârşitul, mirosul lor unic e înlocuit cu mirosul banilor şi, în curând, brânduşele vor înflori pe şanţuri şi pe lângă cuşca câinilor, apoi în bătătură se vor muta, apoi lângă calea ferată, apoi nu vor mai înflori deloc, iar vilele ţipător colorate, poate ca nişte animale ciudate care, prin culoare îşi anunţă potenţialul periculos, răsărite de pretutindeni, se vor privi unele pe altele cu nedumerire, uitând pentru ce au apărut. Brazii nu vor mai fi decât undeva, departe, pe vârf de munte, ca nişte căciuli caraghioase, Moldova, şi ea, tot mai stingheră îşi va fi îmblânzit cursul, ca să dea bine la fotografii, brânduşele, doar ele ar mai fi putut calma declinul, dar, iată-le tot mai puţine!

Morala, dacă mai e cineva care nu a înţeles: exact la poarta Mănăstirii Humor s-au construit două vile de o ţinută vulgară, ca nişte cocote, distrugând absolut vederea domoală şi unică a departelui nostru profund! Miros de pădure tăiată şi de viloaie ţuguiate ameniţă şi Voroneţul…

 

Reclame

3 răspunsuri la „Brânduşele, doar ele, ar mai putea calma declinul!

  1. Superb ! La brânduşe mă refer… Eu mai sper ca nebunia să fie trecătoare şi că florile mai pot învinge gaterele. Au tot timpul din lume,
    La Voroneţ nu am fost din toamnă dar era mare jale şi acolo. Doar pe peretele de la Apus ,Judecata de Apoi rămăsese solemnă şi indiferentă la dezastru.
    La Suceviţa e mult mai bine iar la Putna am fost de curând ,se mai restaurează câteva picturi ,se mai curăţă trandafirii iar încolo timpul curge molcom ca în vremea bunicilor.

  2. Elena, bună dimineaţa!

    Frumos! De citit te citesc când se întunecă, atunci voi avea linişte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s