Corupţia din flori

Plictisul zilei de 8 martie, când crâşmele sunt pline-ochi de bărbaţi beţi care „sărbătoresc zâua fimeii”, mamele obosite care, totuşi, mai găsesc putere să meargă la coafor, să-şi facă în cap celebrele „sărmăluţe”, praful şi aşteptările pe care le au unele doamne (de ce le-or fi având?), florile ofilite din galantare, rămase de la 1 martie, mărţişoare pe care nu le mai cumpără nimeni şi aşa-zisele „cadouri” pentru mama, de care te doare mintea până le găseşti, în maldărul de kitschuri chinezeşti (aproape pleonasm!), iată marile aşteptări ale lui 8 martie.

Iată că au, finalmente, subiecte şi televiziunile, anchetând elevii prin licee, care şi cât „a dat” pentru profa de cutare, câte flori, ce briz-brizuri a mai cumpărat, dar, vai, şi la profi aţi dat, sticle şi mai ce?? Iată cum se îmbogăţesc profii în martie, ce bogaţi sunt ei cu o sticlă în plus, cu câteva flori deja ofilite, „date” (şi nu „oferite”!!!) de premianţii clasei, ori de chiulăi, că poate o mai îmbunăm pe d-na X!

Ce de subiecte serioase, într-adevăr, corupţia în/din floare (la propriu!) e în învăţământ, tunarii tranziţiei dormitează, rânjesc satisfăcuţi de după grămezile lor de bani, făcuţi „cinstit”, din contracte cu statul, desigur, iar câinii de pază din presă chelălăie şi se gudură după câte o ciozvârtă! Profii trebuie crucificaţi! Cu siguranţă, sunt prea corupţi! Cele trei buchete de flori ale elevilor plus kitschuleţul costă destul, başca sticla pentru domn diriginte…

Dacă citeşte cumva aici vreun profesor, aş dori fierbinte să fie de acord cu mine că TOATE ASTEA AR TREBUI SĂ ÎNCETEZE!

Mărţişoarele, florile, îngeraşii de ghips, vinul ieftin, parfumurile de la promoţie, ziua de 15 septembrie, de 1 şi de 8 martie, desigur!

Reclame

Un răspuns la „Corupţia din flori

  1. Nu mai sint profesor, am fost demult si putina vreme, dar destula sa mi se faca atit de greata incit sa plec departe de tot ca sa nu mai am de a face cu sistemul.

    Dupa ce am venit in Montreal, a trebuit, din nefericire, sa merg pe la doctori cu baiatul meu. In urma mai multor tratamente, a fost mai bine. Dadusem peste o doctorita specialista care avea toate calitatile: extrem de profesionista, foarte buna specialista, inteligenta, si, in plus, frumoasa si extrem de agreabila. La ultimul rendez-vous am cumparat un buchet de flori sa i-l daruiesc, pentru ca simteam nevoia sa-i multumesc. Facuse atit de mult pentru copilul meu…Insa reactia ei a fost extrem de neasteptata pentru mine: a fost cu adevarat luata prin surprindere. Ma tot intreba nedumerita de ce ii ofer buchetul, cu ce ocazie? Nici una, vroiam doar sa-i multumesc…Am tot incercat sa incropesc ceva, ea raminind in continuare nedumerita in ciuda explicatiilor mele. Mi-era teribil de jena si nu pricepeam de ce.
    Apoi am inteles: AICI ASTA NU SE FACE! Nu se fac daruri de multumire, daca vrei sa multumesti spui un simplu „merci” si e suficient. Am realizat astfel cit de marcati eram de sistemul romanesc, al micilor daruri „date” profilor, doctorilor, sefilor, etc.
    Dupa ceva timp a mai trebuit sa o mai revedem pe doctorita pentru nise controale de rutina. S-a purtat in continuare ireprosabil. Doar ca eu imi invatasem bine lectia. I-am spus un simplu MERCI, pentru ca am inteles ca aici nimeni nu asteapta de la mine mai mult.

    Morala, daca exista vreuna: Schimbarea trebuie sa vina, desigur, de la cei ce primesc. Si chiar daca profii primesc un biet buchet de flori ofilite sau un kich amarit, acestea continua sa ramina simbolul unei stari de fapt. Inlaturind semnificantul, poate va disparea si semnificatul, cine stie…Si chiar daca refuzul profilor de a mai primi daruri nu va schimba nimic din Marea Coruptie, poate ca gestul lor ar mai reda o parte din Demnitatea pierduta a romanilor! Si n-ar fi putin lucru…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s